Opskrift: Vegetarisk svamperisotto

Svamperisotto_1 photo 58e1c9c2-5917-4b92-9fa2-69b97dd4ec67_zpshirfy0s4.jpg photo b0a757fb-158e-4c65-b4b5-1c869486ef1e_zpsr6a1r6qx.jpg Som nogle af jer måske har set på Instagram, så var jeg ude i lidt af en kulinarisk udfordring i forrige uge, da mine veninder og jeg så Eurovision sammen. Sagen er nemlig den, at min skønneste veninde, Liv, har besluttet sig for at leve vegetarisk (for så vidt muligt vegansk) sammen med sin søde kæreste, hvilket jeg synes er hamrende sejt! Problemet er bare, at vegetarisme kolliderer utroligt meget med mine yderst sarte smagsløg, som i udbredt grad ikke er kæmpe fans af retter baseret på varme grøntsager. Jovist, jeg kunne da nok have serveret en lækker salat, men hvem er nogensinde blevet mætte af det? Så langt rækker min viden om vegetarer trods alt: du kan ikke bare nøjes med at servere en grøn salat, og så kalde det en middag. Bum!

Nu var det dog heldigvis sådan, at jeg i løbet af vores Riga-tur, havde fået opbygget en gevaldig trang til risotto, men uheldet var med mig, og hver gang jeg forsøgte at bestille det, endte jeg op med noget (lækkert) andet. Hm! Nå, men hvis jeg ikke kunne få nogen til at servere det for mig, så måtte jeg jo lave det selv. Og således kunne jeg jo slå to fluer med ét smæk; jeg lavede risotto selv for første gang, og mine veninder kunne alle gå mætte fra borde.
Svamperisotto_3 photo 11e5a6e1-ee60-41b4-a15a-2b539c0e0257_zpsgtyddz1u.jpg Man skal passe på med at rose sin egen madlavning for meget, og det er da heller ikke fordi jeg har opdaget den hellige gral inden for madlavning, men det smagte sgu ret godt, og det var en super nem opskrift, som jeg synes fortjener at blive videregivet her på bloggen. Så her får I altså min fortolkning af en vegetarisk svamperisotto.

Ingredienser:
Til 4 personer

 • 500 g svampe
 • 25 g smør
 • 4 dl risottoris
 • 2 fed hvidløg
 • 1,5 dl hvidvin
 • 10 dl bouillon (her kan I bruge hvilken som helst, men skal det være vegetarisk, så brug grøntsagsbouillon)
 • salt og peber
 • 1 dl revet ost*
 • friskhakket basilikum

Fremgangsmåde:

 • Rens svampene og hak dem groft
 • Hak hvidløg fint
 • Svits svampe i smør
 • Tilsæt risottoris og finthakket hvidløg, og svits det under omrøring
 • Hæld hvidvin ved, og lad det koge lidt ind
 • Tilsæt 2 dl bouillon ad gangen og lad det koge ind under omrøring hver gang, før du tilsætter 2 dl mere
 • Fortsæt, indtil al bouillonen er optaget, eller risottoen har fået din foretrukne konsistens
 • Vend revet ost* og basilikum i, og smag til med salt og peber

Og så er det bare at servere retten, mens den stadig er dampende varm. Jeg tror det er ret individuelt, hvordan man foretrækker sin risotto. For mig skal den helst være så snasket som muligt, så det kan være nødvendigt at tilsætte en smule mere væske. Foretrækker I det derimod med mere bid i, så undlad at tilsætte al bouillon, men stop, når I synes retten er som den skal være. Vi spiste den som en selvstændig ret med naanbrød til, men det kan også serveres som tilbehør til en anden ret.

Er man – modsat jeg – ikke typen, der har noget imod varme grøntsager, så dikterer opskriften også friske porrer skårret i tynde skiver, som tilsættes samtidigt med svampene. De kan sikkert også sagtens erstattes med andre grøntsager efter humør, smag og sæson.

Velbekomme!
Svamperisotto_2 photo 8f6bfd86-b448-448b-80ce-d99cb7a32d4a_zpsbpzzfzvt.jpg* Det gik først op for mig, flere dage efter jeg havde serveret retten, at jeg snildt kunne have lavet den helt vegansk, hvis jeg bare havde undladt at tilføje osten. Ups… Det tip er dog hermed givet videre!

You may also like

2 Comments

  1. Det kan du også roligt blive! Jeg overvejer selv at lave retten igen i aften :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.