Noget om studievalg og en BA i IVK

BA Diplom fra SDU, IVK BA Diplom fra SDU, IVKHvis ikke jeg husker meget galt, så er det så småt ved at være den tid på året igen, hvor man skal til at gøre sig de store overvejelser om studievalg. Jeg kan huske tilbage i folkeskolen, da jeg bare skulle være linjefag på gymnasiet. Selvom jeg godt vidste, hvad jeg ville, så var jeg stadig rædselsslagen, for hvad nu hvis jeg fortrød? Heldigvis er der for mig altid kommet et punkt, hvor jeg kunne mærke, at det her var det rigtige for mig, og det er altså en ret fantastisk følelse.

For snart rigtigt længe siden, blev jeg spurgt, om jeg ikke ville fortælle lidt om, hvad det vil sige at læse en BA i IVK, og nu hvor det er ved at være beslutningstid igen, føler jeg at det her indlæg er på sin plads.

Først lidt baggrundshistorie, for dem som ikke kender den. Jeg troede fuldt og fast, at jeg skulle være journalist, fra jeg var 14 år gammel, og da jeg var 19, kom jeg ind på studiet. Spol 8-9 måneder frem, og jeg sidder med galopperende stress og en udfyldt udmeldingsblanket. Men hvad gør man lige, når ens drøm gennem seks år brister, og virkeligheden viser sit gyselige ansigt? Man tager sig sammen, og finder en ny drøm. Jeg gav mig til for alvor at mærke efter, hvad det egentligt var, jeg gerne ville, og hvad jeg rent faktisk var god til. Og her kommer råd nummer 1:

Mærk efter, hvad det er du er god til, hvad det er der interesserer dig, og hvad du drømmer om at lave i fremtiden, og gå så langsomt frem efter det.

Jeg vidste, at jeg brændt for medier, og jeg vidste at sproget var min force, så jeg ledte efter noget, hvor jeg kunne arbejde med det. Og vil I høre noget tragisk? Det studie jeg endte på lå vitterligt lige over journalistisk på SDU’s alfabetiske oversigt på det tidspunkt. Tal om, at kærlighed gør blind…

Men hvad er det så for pokker da, det der IVK? Det står for International Virksomhedskommunikation, og hertil findes et hav af linjer. Jeg valgte den, der hedder Engelsk og Medier, hvilket vil sige, at jeg havde en masse kommunikationsundervisning sat i kontekst med engelsktalende lande. Jeg har lært en masse om virksomhedskultur generelt, men også om den specifikke kultur i lande som Storbritannien og USA. Jeg er blevet tæsket igennem både det danske og det engelske sprog, og selvom det var tørt, så har det givet mig en fortrinlig sprogforståelse! Derudover havde jeg naturligvis også en masse medieundervisning, hvor vi dækkede alt lige fra opfindelsen af trykpressen og telegrafen til implementeringen af skjult reklame i James Bond og gameification tv-serien LOST. Og her komme så råd nummer 2:

Din drøm for fremtiden behøver ikke ligge fast, men gør dig løbende specifikke overvejelser om, hvad du gerne vil lave.

På 5. semester fik vi en underviser, som spurgte os, hvad vi gerne ville med studiet. 9 ud af 10 svarede helt alvorligt, at de “bare gerne ville lave noget med sociale medier”. Jeg forstår dem godt, men det er simpelthen ikke nok i en branche, der er i så stor udvikling. Tænk konkret på, hvor du gerne vil ende, og gå benhårdt efter det. Det er en styrke, når du skriver frie opgaver, når du skal vælge valgfag, når du måske skal på udveksling, når du skal skrive BA-projekt og når du skal søge relevante studiejobs, men især er det en styrke for at holde motivationen igennem studiet! For her kommer råd nummer 3, som måske også er det vigtigste:

Mærk efter, om det virkelig er noget for dig, og om du er klar til at lægge det arbejde og de år i det, som det kræver.

Det er ikke let at være studerende, og det tager lang tid. Tid, som man skal være villig til at ofre. Hvis du vælger at læse en IVK, så skal du være forberedt på at læse i minimum fem år. Selve BA’en varer tre år og giver en masse fantastisk basisviden, men du skal ikke forvente, at du kan lande drømmejobbet baseret på den. De fleste vil skulle tage en kandidatgrad oven på, som for alvor giver specifikke kompetencer, der gør dig værdifuld på arbejdsmarkedet. Ikke at IVK’en dermed er ubrugelig – den har sikret mig job på to forskellige mediehuse, og lært mig utroligt meget, som jeg faktisk bruger oftere end jeg havde troet. Den er bare ikke det endelige svar, men derimod et stort skridt på vejen, som heldigvis kan føre i ufatteligt mange spændende retninger.

BA Diplom fra SDU, IVKJeg er ikke ekspert på området her. Jeg er ikke studievejleder, og kender ikke til andre studier, end dem jeg selv har gået på. Men jeg går ind for, at søge så meget information og få så meget hjælp som muligt i forbindelse med studievalg. Deraf denne (selv for mig) lange smøre, som jeg håber I kan bruge derude! I skal være velkomne til at skrive både på tråden og på mail, hvis I har nogen spørgmål, som I mangler svar på. Jeg vil hellere end gerne hjælpe, så langt jeg kan.

Og hey, held og lykke med det hele!

You may also like

6 Comments

 1. Interessant indlæg! Jeg er jo journalist og med en cand. public, hvor jeg læste fag på Kultur og Formidling og IVK. Jeg elskede alle tre fag/retninger, og jeg er vild med at have kombinationen med i bagagen.

  Det vigtigste er netop at mærke efter og at gå efter det, som føles bedst i maven. Så man ikke ender i en situation, hvor man ikke kan trække vejret heeelt ned i maven.

  /Line

  1. Lige præcis! Og det med vejrtrækningen var virkelig bare det der gik galt for mig, selvom jeg stadig har et bankende hjerte for journalistisk, og aldrig nogensinde ville have været foruden det jeg lærte der – både faglig og personligt!
   Men hvor er det bare sjovt, at vi ligger så tæt i faginteresser. Jeg overvejede længe, om jeg skulle læse Kultur og Formidling på kandidaten, haha :)

   Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.