Noget om Harry Potter and the Cursed Child

HarryPotterandtheCursedChild_2
Harry Potter and the Cursed Child af J.K. Rowling. Udgivet i 2016 på forlaget Little, Brown

Lad os lige starte med at sige, at det her ikke er en anmeldelse. Vi taler om Harry Potter her. Der findes hverken penge eller integritet nok i hele verden, som kunne få mig til at skrive en reel, objektiv anmeldelse om Harry Potter. Det kommer simpelthen ikke til at ske, men derfor føler jeg stadig, at jeg gerne lige vil skrive et par ord om det utrolige univers’ seneste tilføjelse. Også selvom det nu er halvanden uge siden at “bog nummer 8” udkom, og stormen har efterhånden lagt sig en smule igen.

‘The truth is a beautiful and terrible thing, and should therefore be treated with great caution.’
Dumbledore.

A strange thing to say to a child.

Not when you believe that child will have to die to save the world.

Hvis vi lægger ud med plottet, så begynder denne historie præcis, hvor vi slap Harry og hans familie for ni år siden. På King’s Cross Stations perron 9¾ sammen med den unge Albus, der er bekymret for at ende i Slytherin fremfor Gryffindor. Bogen handler om Albus og de udfordringer det giver, når man starter på Hogwarts og er den berømte Harry Potters søn. Historien er stopfyldt med drama, hemmeligheder, svære valg og tonsvis af følelser.

Personligt stod jeg klar i køen nede i den lokale Arnold Busck, da klokken slog 01.01, og bogen blev sat til salg. Jeg var nummer 34 i køen, og klokken havde passeret 01.30, før jeg var hjemme med min nyindkøbte skat. Egentligt pressede trætheden på, men jeg skulle jo liiiige kigge. Fire timer senere sad jeg med øjne, der var røde og hævede af lige dele træthed og gråd, og med en bog der var færdiglæst. Det er kliché at sige om en bog som Harry Potter, men der var vitterligt noget magisk over at vide, at børn og voksne verden over sad med deres eget eksemplar af den selv samme bog som jeg i samme øjeblik, og for første gang i årevis fik lov til at læse en helt ny historie fra det hjertenskære troldmandsunivers. Jeg måtte flere gange stoppe op og lukke et lille frydefuldt hvin ud – så fantastisk en følelse var det!

The world changes and we change with it. I am better off in this world. But the world is not better. And I don’t want that.

Jeg er helt med på, at det kan virke forkert, at J.K. Rowling udgiver nyt om Harry Potter, selvom hun gang på gang har lukket ned for universet. Jeg forstår godt, at mange ser det som at presse citronen og en hjerteløs udnyttelse af vores kærlighed. Jeg er okay med, at mange enten er vokset fra bøgerne, eller bare ikke har lyst til at “spolere” deres rene billede af universet med noget nyt og udefrakommende. Det er helt okay. Det er bestemt heller ikke den bedste bog i serien, ligesom plottet har visse huller, nogle punkter er direkte fjollede og et manuskript aldrig vil kunne give den samme oplevelse som en rigtig roman. Alt det her er jeg helt med på. Jeg er til dels enig. Men det ændrer ikke ved, at jeg var decideret lykkelig i de fire timer, jeg for første gang læste Harry Potter and the Cursed Child.

HarryPotterandtheCursedChild_1 HarryPotterandtheCursedChild_3

You may also like

5 Comments

  1. Hvor er det dejligt, at du havde sådan en god oplevelse med bogen! Jeg havde det desværre næsten helt modsat, men sådan er det jo :)

    1. Ej hvor trist! Læsning er jo super individuelt, men lige Harry Potter kan bare sprede ekstra mange følelser – både positive og negative :)

  2. Hvor er det fantastisk, at du kunne nyde den! Jeg havde det så svært med den, selvom mine forventninger var lave. Jeg var i ny og næ begejstret, men også frustreret … og kedede mig også lidt over den megen action (ja, jeg finder action kedsommeligt).

    1. Jeg læste godt din anmeldelse, og kan sagtens forstå kritikken. Den har på ingen måde samme elegance som bøgerne, og historien er meget tæt pakket, men det gav god mening for mig i og med, at det jo oprindeligt er skrevet som et teaterstykke, som jo har sine naturlige begrænsninger – ikke en bog, der har al tænkelig tid i verden. Men jeg var også meget villig til at lade mig begejstre, da jeg læste den 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.