Noget om at falde for hype

Jeg har en indrømmelse gutter. Jeg kan helt alvorligt ikke modstå god hype!
Som kommunikationsstuderende burde jeg måske være lidt mere hårdfør overfor overvældende omtale – det er trods alt bare god markedsføring? Men ak nej, jeg kan ikke modstå den slags. I hvert fald ikke, når det gælder bøger.
 photo 478d4b4f-074d-4fa1-9157-7a71d2c15a45_zpsdutr2z5z.jpgStørstedelen af bøgerne på mine bogreoler er bøger, jeg har købt, fordi jeg ikke har kunne modstå den fantastiske omtale, som summede rundt om dem på det store internet. All the Light We Cannot See, The Fault in Our Stars, Me Before You, The Watchmaker of Filigree Street, The Goldfinch, The Ocean at the End of the Lane og mange, mange flere. Jeg er endda gået i gang med at læse The Mortal Intstruments-serien, til trods for mine stærke tvivl. Og selvom jeg på ingen måde kan påstå, at hype-køb er synonym med en succesfuld læseoplevelse, så står det stadig klart, at jeg ikke kan modstå god hype!

Lige for tiden har hypen fanget min interesse for den nyeste hitbog i monsterstørrelse, Byen Brænder (eller City on Fire) af Garth Risk Hallberg. Jeg har et brændende (høhø) behov for at læse bogen til trods for dens tusinde-og-nogen-sider. Til trods for, at jeg – som med så mange andre hype-baserede forelskelser – faktisk på ingen måde kan huske,  hvad den handler om. Jeg har op til flere gange klikket bøger hjem, som jeg ikke rigtigt kunne huske, hvad handlede om, men som jeg forelskede mig i, fordi den på forhånd stod malet i et lyserødt skær fra den søde hype. Selvfølgelig har jeg læst mig frem til, hvad bogen handler om, men stemningen omkring en bog kan lige så vel få mig til at købe den, som ordene på dens bagside.

Men selvom læsning som oftest er noget, vi foretager os alene, så bliver det vel ikke mindre vidunderlig af, at vi inkluderer en form for fællesskab i det? Det er vel i og for sig hele pointen med bogblogs, bookstagrams og readathons, som alle er yndede beskæftigelser i min verden. Jeg kan i hvert fald godt lide at følge hypen om en bog – også selvom det langt fra altid ender lykkeligt.
 photo 89d1c542-434d-4439-93b2-fa5715a2ac10_zpslq6t7b8z.jpg

Hvad med jer? Kan hype også gøre jer håbløst forelskede, eller skal der mere til? Kunne I nogensinde finde på at læse en bog, fordi folk omkring jer talte godt om den?

You may also like

7 Comments

    1. Åh ja! Eller hype for en bog man allerede har læst, men som var dårlig. Hvorfor kan folk ikke se det, haha? :)

    1. Haha, ja! Men så igen – det gør også bare, at ens læseliste nogle gange kan virke uendelig. So many books, so little time :)

  1. Jeg tror, at jeg mest af alt bliver totalt Rasmus-modsat, hvis bøger hypes for meget, og det bliver sådan en som “man bare SKAL læse”. Så bliver jeg temmelig meget 5 år og trodsig og skal overhovedet ikke røre den. Hvis jeg så alligevel læser den, så er det altså ikke før alle andre har glemt den igen ;-)

    Er det derimod en bog jeg har læst, så er jeg lidt ligeglad tror jeg …

    1. Haha, ej hvor sjovt. Jeg kender godt lidt det der med at blive Rasmus Modsat, men det er godt nok sjældent det sker :D

  2. Pingback: Lykkeglimt #9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.