Hvis jeg bliver klima-shamet én gang til…

Dagens i genbrugsfund; kjole fra Envii; hvide sneaks fra Addidas

Er det ikke ved at være længe siden, jeg sådan rigtig har brokket mig herinde? Jeg har i hvert fald en god omgang brok på sinde lige nu – og på sin vis af den højaktuelle slags – så jeg håber, I vil læse med. Lover højt og helligt, at jeg nok skal prøve at vende det til noget positivt/konstruktivt/brugbart på en eller anden måde! Prøve…

Læs også: Genbrugsshopping for nybegyndere

Jeg skal på ingen måde påstå, at jeg har været en first mover på hele klimadagsordenen. Tilbage i gymnasietiden kan jeg huske at vi så An Inconvinient Truth, og jeg var så rædselsslagen, at jeg i stedet for at tage budskabet til mig hagede mig fast i det modsatte. Der var jo stadig forskere, som betvivlede klimaforandringerne, så måske de ikke var virkelige? Og ja, så besluttede jeg mig for at lukke øjnene for alt det med klima igen.

Men hvad så med…

Nu er det så rundt regnet 10 år senere, jeg er blevet klogere og har faktisk været i gang med min egen livsstilsændring i små tre år efterhånden! Bitte små skridt hist og her, men trods alt skridt. Og jeg forsøger hele tiden at lære, så jeg kan tage informerede valg.

Spol frem til her den anden dag, hvor jeg havde en samtale med en midaldrende mand. Jeg vil så nødig pege fingre (hah, det er jo løgn…), men hans type er virkelig blandt dem, som er skyld i, at vi er, hvor vi er i dag. Og han var godt i gang med at fortælle mig om, hvordan jeg bare skulle tage 3-4 ugers roadtrip på den amerikanske vestkyst. Og helt ærligt, så solgte han sgu turen godt!

Dagens i genbrugsfund; kjole fra Envii; hvide sneaks fra Addidas
Kjolen er fra Envii og er købt brugt, efter jeg har drømt om den siden jeg så smukke Freja i den for 7 måneder siden…

Men jeg har taget et valg om ikke at flyve i 2019 for at lette min egen samvittighed, og jeg har ikke lige planer om at skulle sejle til USA. Ellers tak! Så det sagde jeg til ham på den mindst prædikende måde jeg evnede. Og så gik det ellers lige præcis et splitsekund, før han begyndte at belære mig om, at det da var fint, at jeg ikke ville flyve, men hvad så med alt det tøj jeg købte, og makeup, og mad og, og, og…

I kan godt se, hvor alt det her bærer henad, ikke?

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget

… som Signe Wenneberg så klogt siger. Og jeg synes sgu, jeg gør noget! Jeg har stort set ikke købt tøj fra ny i to år, jeg har skruet mega meget ned for mit kødforbrug, jeg prøver virkelig at undgå unødvendig plastik – og 100 andre småting. Og ja, det er småting. Men det er noget.

Genbrugsshopping; blomstret bluse; hvide sneaks; naturkosmetik; pudder fra Miild
Jeg ved udmærket godt, at jeg stadig selv shopper alt for meget, men alt købes med formål og med holdning!

Og jeg ved da godt, at en mand som ham i historien her nok primært siger, som han gør, fordi han føler sig truffet. Fordi han godt kan se, at der er et problem, men hellere vil lukke øjnene for det. Fordi han ikke er klar til at ændre på sit eget liv endnu.

Læs også: Opskrift: Vegansk Hokkaidosuppe

Så tilbage til pointen. Hvis Jeg bliver klima-shamet én gang til, bliver jeg sindsyg! For jeg vil ikke skamme mig over ikke at gøre nok, når jeg gør, hvad jeg kan. Og jeg vil blive ved med at forsøge at stå fast på min sag. Jeg øver mig! For det er jo i bund og grund ikke min sag – det er planetens sag. Shit, der gik vi lige fra brok og forsmåethed til højragende pointe på et par minutter hva?

Det konstruktive må blive, at I for pokker skal huske at stemme, nu hvor vi har chancen. Aldrig har det været vigtigere!

Dagens i genbrugsfund; kjole fra Envii; hvide sneaks fra Addidas
Dagens i genbrugsfund; kjole fra Envii; hvide sneaks fra Addidas
Mit ansigt, når jeg forestiller mig en verden, hvor vi alle sammen tog klimaet alvorligt. Og stemte grønt!

You may also like

4 Comments

  1. I agree, enten/eller mentaliteten er simpelthen anstrengende – hvis man prioritere de fleste steder, og slækker nogle andre, gør man jo også en indsats. Det handler om at man har mere fokus på at reducere, end på at lade være – ikke at man har nonstop fuld fokus :)

    – A

    1. Præcis! Vi kommer jo ingen vegne, hvis vi altid lader os slå ud af, hvor meget mere der er at gøre… 🌱

      Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.