Gode råd i eksamenssæsonen

Atelier Aarhus kalender, lyserøde tulipaner Atelier Aarhus kalender, lyserøde tulipaner Smuk, smukkere, søndag, yes? Her i Odense viser den sig i hvert fald fra sin suverænt smukkeste side med frostkolde overflader og en strålende smuk sol. Hvorfor er det nu lige, at den ikke skinder så smukt hver eneste dag? Januar er i hvert fald ikke noget problem at overleve, når den tager sig så fint ud, som den gør i dag.

Men søndag betyder, at det er mandag i morgen, og januar betyder for rigtigt mange, at eksamenerne presser! Personligt er jeg færdig med én, én afleverer jeg i morgen, og så skal resten af ugen bruges på at læse op til den sidste, som bliver et mundtligt forsvar på næste mandag. Ak og ve, men det er nu engang den studerendes lod. Den positive modvægt, som gør det det hele værd, er tanken om, at jeg efter det har ferie i 14 dage. Ja tak.

Indtil videre synes jeg dog, at min eksamensperiode er gået rigtigt godt i denne omgang. Altså selve arbejdsprocessen – de faglige resultater kan jeg af gode grunde ikke sige noget om endnu, men lad os bare sige, at forventningerne ikke er høje, haha. Men efter snart otte fulde eksamensperioder på universitetsniveau og et udefinerbart antal eksamener før det, så burde jeg jo sådan set også have ret godt styr på, hvordan sådan en ged bedst barberes. Derfor har jeg samlet lidt gode råd til, hvordan I nemmest kan komme igennem – råd som jeg tænker lige så vel kan overføres til jobs og projekter?

 • Dan dig et overblik
  Det er regel nummer 1. Hvor lang tid har du? Hvor meget skal du nå at skrive eller læse? Hvor er dine svage og stærke sider? Start gerne med noget af det, du har ret godt styr på i forvejen, for at få nogle succesoplevelser ind under huden. Måske er det ikke realistisk at nå at komme igennem alt – vælg det vigtigste ud, og sørg for at brilliere i det. Især i skriftlige opgaver er min erfaring, at kvalitet vejer langt højere end kvantitet!
 • Læg en tidsplan
  Hvis du har en uge til at nå igennem fire forskellige delopgaver, så læg en plan for, hvornår hvilken delopgave skal være færdig, og overhold den! Når du mere end planlagt en dag, kan du enten “arbejde forud”, eller give dig selv tidligt fri. Begge dele er tilladt, så længe din tidsplan holder stik i sidste ende. Og husk altid at sætte tid af til korrekturlæsning til sidst.
 • Kom ud hjemmefra
  Jeg ved godt, at det kan være fedt, bare at sidde derhjemme i sit nattøj og arbejde, under yndlingstæppet og med køleskabet lige ved hånden. Men det fremmer bare ikke produktiviteten, så kom ud af fjerene, og find et godt sted at arbejde hjemmefra. Det kan være læsesalen på dit studie, din yndlingscafé eller noget helt tredje. Personligt foretrækker jeg Studenterhuset i Odense fordi der er gratis Wi-Fi, billig kaffe og du må have din egen frokost med. Et kæmpe bonus for mig, er at det ligger 100 meter væk, haha.
 • Strukturer din arbejdsdag
  Når først du er kommet hjemmefra, bliver det betydeligt lettere, at fastlægge en arbejdsdag. For mig kommer det ganske naturligt, da Studenterhuset først åbner klokken 10, så der starter jeg, og så arbejder jeg koncentreret (sådan nogenlunde) frem til klokken 15 hver dag. Sidste år kørte jeg til 17 hver dag – det afhænger af, hvor meget tid dit projekt kræver.
 • Gør det hyggeligt
  Det er bare hårdt at skrive eksamen, så gør en indsats for, at det ikke bliver helt ulideligt. Tag nogle snacks med til at nyde, høre noget god musik undervejs, eller gør det til en fælles ting. Jeg mødes næsten dagligt med mine to veninder og arbejder, selvom vi læser vidt forskellige ting, og har vidt forskellige opgaver. Så holder vi hinanden oppe på at få lavet noget, men vi gør det også rart for hinanden.
 • Husk at leve ved siden af!
  Nok det vigtigste råd, som teknisk set gælder for alle aspekter af hverdagen. Uanset hvor presset du er, så husk at trække vejret og leve ved siden af. Spis noget ordentlig mad, gå nogle ture, tag ned at træne, drik en kop kaffe med en veninde, læs noget skønlitteratur. Hvad som helst! Bare du husker også at lave ting, som intet har at gøre med din eksamen, så bliver det meget lettere at komme igennem. Jeg tør næsten godt love, at tiden brugt på ikke at arbejde, hurtigt bliver tjent ind på øget effektivitet.

Her altså mine seks gode råd til, hvordan man bedst kommer igennem en eksamensperiode eller andre store projekter. Nogle af dem kommer måske helt af sig selv, mens andre kræver en ekstra indsats, men for mig virker det altså. Det er i hvert fald klart de eksamener, jeg har skrevet på denne måde, som har været mest behagelige at komme igennem – og faktisk også nogle af dem, som har givet de bedste faglige resultater!

Held og lykke!

Atelier Aarhus kalender, lyserøde tulipanerHar I nogen gode råd, tips og tricks, som I simpelthen sværger til, hver gang I har eksaminer? Del, del, del! 

You may also like

3 Comments

  1. Åh, hvor jeg misunder dig! Jeg har stadig to omgange + et speciale foruden det jeg mangler nu her, så det kan godt føles som om, der stadig er langt i mål her :)

   Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.