Et bæredygtigt haveprojekt i storbystil

Reklame – indlægget er udgivet i samarbejde med Bæredygtigt Byggemarked

Økologiske spinatspirer, Bæredygtigt Byggemarked
Forårets første spirer…

Den anden aften lå jeg som så ofte før og kunne ikke falde i søvn. Det er træls af mange årsager, men måske især fordi de søvnløse nattetimer om nogen er sårbare spekulationer i klimaangst og bæredygtighed. Lige præcis denne her aften fik jeg forvildet mig ud på en længere tankestrøm omkring forskellen på indsatser, der er ”planetbeskyttende” og ”planetvenlige”.

Okay, det er ganske givet ikke de mest mundrette ord i hele klimadebatten, men det er nu engang ord, jeg godt kan lide at bruge. Og pludselig gik det bare op for mig, hvor stor forskellen er på de to – og hvor meget af alt det vi menige borgere gør i det daglige, er og bliver i den sidste kategori.

Vi affaldssorterer, køber økologisk, handler genbrug og meget mere, for at mindske vores aftryk på planeten. Vi er planetvenlige. Men når bundlinjen skal gøres op, så gør de her tiltag det jo ikke decideret bedre for planeten. De gør det bare mindre skidt.

Kæmpe fed tanke at ligge og forsøge at falde i søvn på, sådan en mandag aften…

Klimakriger i havehandsker

Mange af de tiltag, der skal til, for at hjælpe planeten til at hele sig selv, er langt ude af hænderne på du og jeg. Med mindre du er klimaforsker eller indflydelsesrig politiker, selvfølgelig. I så fald skal du vide, at jeg virkelig hepper på dig! Men resten af os må til tider nøjes med de lidt mindre tiltag, som vi kan gøre i bæredygtighedens navn.

Og så var det, jeg startede et samarbejde op med Bæredygtigt Byggemarked, som gav så mega meget mening, for hvis der er ét punkt, hvor vi rent faktisk kan hjælpe planeten tilbage på sporet, så må det da for pokker være gennem naturen. Og hvilken natur er vi hver især ret meget herre over? Vores haver!

Personligt bor jeg så bare i lejlighedskompleks inde midt i Odense C med en lille bitte plet græs ude foran, som jeg absolut ikke må gøre noget ved. Lige på dét punkt, er mit hjem faktisk et klasseeksempel på, hvorfor insekterne langsomt men sikkert forsvinder.

Blandede kornblomster, spinatfrø, økologiks, Bæredygtigt Byggemarked
Hjemmebygget altankasse, upcyclet træ, økologisk muld, Bæredygtigt Byggemarked
Jeg har upcyclet gammelt affaldstræ helt lavpraktisk for at skabe rustikke, simple altankasser.

Og lige præcis derfor har jeg besluttet mig for at lave en sand oase af insektvenlighed lige uden for mit stuevindue – så planetvenligt som muligt, for at være bare en lille bitte smule planetbeskyttende.

Paradis i altanformat

Jeg har simpelthen plastret min 2 kvadratmeter lille altan til i rustikke altankasser, som jeg har flikket sammen en lørdag eftermiddag på min fars værksted. Et par planker affaldstræ, som ventede på formål i tilværelsen, blev savet til, skruet sammen og behandlet med en beskyttende træolie fri for ubehageligheder. Faktisk har jeg også lavet en yderst udførlig guide! Kasserne er blevet fyldt godt op med økologisk jord og gødning. Så nu er der faktisk bare tilbage og vente (utålmodigt) på, at mine øko-afgrøder begynder at spire.

Økologiske radisefrø, Bæredygtigt Byggemarked
Økologisk spinatfrø, Bæredygtigt Byggemarked

Går alt vel, kan vi sommeren igennem nyde hjemmedyrket spinat, salat, oregano og radiser fra altankasserne. Og vigtigst af alt – et væld af både pyntesyge og insektforfriskende blomster. Det er hverken revolutionerende eller fuldstændigt problemfrit. Men det er en temmelig bæredygtig måde at give bare en lille smule tilbage til naturen.

Tænk bare, hvilken forskel det kunne gøre, hvis alle gav plads til en lille smule planetbeskyttende have? Jeg vil i hvert fald gøre mit bedste for at dele naturen med insekterne i år. Og jeg glæder mig virkelig til at se, om det virker!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.