Den lette vej til en grønnere hverdag

Vintersolens stråler gennem fyrrestammerHult træSolnedgangen set gennem efterårsløvHvad er det med de der uger sidst på året, som nærmest tvinger én til at reflektere over de sidste 365-ish dage? I har godt set dem overalt på nettet – opgørelser, lister, mere eller mindre dybe reflektioner. Om et par dage begynder nytårsforsættene (eller diverse opgør med samme) at dukke op, og før vi ved af det, er det blevet 2018!

Men det er altså virkelig svært ikke at skrive “Hvis nogen havde sagt til mig for et år siden…”, så nu gør jeg det bare. For altså, hvis nogen havde sagt til mig for et år siden, at jeg på nuværende tidspunkt ville have nået et punkt, hvor jeg forsøgte at tænke bæredygtighed ind i alt, så ville jeg nok have gloet en lille smule på dem. Ikke at det som sådan var den mest urealistiske ting at sige – jeg ville nok bare ikke have troet på det.

Jeg mener, bæredygtighed er jo dyrt, og jeg er fattig. Og det er besværligt, og jeg er mega doven. Og så er man nødt til at begrænse sig selv på alle mulige måder, og det har jeg bare slet ikke lyst til! Am I right?

Overhovedet ikke! Faktisk, så er det en værre omgang vrøvl, for det behøver hverken være dyrt, besværligt eller begrænsende. På nuværende tidspunkt har jeg ikke købt noget nyt til mig selv siden før sommerferien, som ikke på en eller anden måde havde et bæredygtigt element i sig, og jeg vil vove at påstå, at jeg faktisk har sparet penge på det. I køkkenet vil jeg vove at påstå, at vi efterhånden nærmer os en god 50/50 fordeling af økologi vs. konventionelt. Der er stadig lang vej endnu, men det går fremad, og det føles vidunderligt!

Jeg er ikke så bekymret for parfumeallergi, selvom jeg nok burde være det, og jeg er vokset op på en svinefarm, så jeg har set, hvordan vores landbrug fungerer. Med miljøet! Åh for hævlan, hvor jeg bekymrer mig for miljøet…

Bleg vinterhimmel og nøgne trækronerDerfor bliver det også noget, der kommer til at fylde endnu mere herinde i året der kommer. Nemme måder at gøre det hele bare lidt grønnere. Make up, tøj, mad, hvad end jeg nu kan finde på – det hele kommer med. Og hvis I har nogle godt tips til, hvordan I selv lever bare lidt grønnere, så del dem lige, ikke? Vi kan alle sammen blive bedre, og det skal vi!

Eftersom det jo alligevel bliver en grøn jul i år (som altid…), kan vi ligeså godt omfavne det med det samme, ikke?

You may also like

5 Comments

 1. Sejt, Skille! :D

  For mig hænger hele bæredygtighed tæt sammen med min idé om at leve minimalistisk (i en eller anden forstand). Grundlæggende betyder det at jeg bestræber mig på at undgå at samle for meget “skrammel” sammen (uanset om det er tøj, sko, bøger, køkkengrej, makeup eller alt muligt andet), og selvom det nok hovedsageligt er ud fra en idé om at flere ting ikke er lig med mere lykke (i hvert fald ikke for mig), så er bæredygtigheds-aspektet da helt sikkert også vigtigt, og en god sidegevinst ;)

  Mad-delen er kommet rimelig naturligt for mig, fordi jeg er blevet økologi-indoktrineret og vant til at spise efter hvad der er i sæson, men jeg er helt sikkert blevet bedre til at spise mindre kød og genbruge mine rester på det seneste – det har bare krævet træning og tilvænning. Jeg synes stadig tit det er svært at gennemskue, hvad der er det mest bæredygtige valg, når man står i supermarkedet og både skal tage hensyn til transport, dyrkningsmetoder, mærkninger, økologi eller ej, osv., så hvis du har den perfekte guide til det, så ville det være fremragende :b

  Noget andet jeg er begyndt at gå mere op i, men som jeg også synes er svært at gennemskue bæredygtighed omkring er tøj – men i det mindste er jeg ved at blive sådan rigtig fan af genbrug, så det er da en slags start :)

  Og til sidst et par ting, som jeg er begyndt at tænke over:
  – Papirhåndklæder; jeg bestræber mig på altid kun at bruge ét (og nu er det blevet en slags challenge) :)
  – Rejser; flyrejser belaster miljøet supermeget, så jeg prøver på at tænke i alternative rejsemål/transportformer (og det her er en af de rigtig svære..)
  – Papirforbrug generelt; jeg prøver at sige nej tak til/begrænse mit forbrug af boner, reklamer, flyers, udprintede tekster på uni, notesbøger osv. osv. – især de ting, som man alligevel bare smider ud med det samme man får dem..

  (Og undskyl for verdens længste kommentar)

  1. Hvis så bare de ville lade være med at printe de boner ud alligevel! Argh, lige de er til at blive sindssyge af… Vildt mange gode pointer, men det er også vigtigt at huske, at det er ikke, hvad du gør én dag om året (julegaverne og den enlige flyrejse (lad os være ærlige, du skal nok hjem igen, så det bliver to i hvert fald…)), der gør udfaldet, men mere hvad du gør de 365 resterende dage om året 😘

   Knus

 2. OG så har jeg for første gang i år eksplicit prøvet at tænke bæredygtighed ind i mine julegaver – ville egentlit helst have givet alle folk oplevelser i stedet for ting, men nu bliver det en god blanding :) Og så vil jeg prøve at undgå gavepapir (som åbenbart er helt vildt skidt) og være mere kreativ med min indpakning :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.