Capsule wardrobe? Det bliver et nej tak

Dagens outfit i grøn kjole og glitrende stilletter; genbrugsfund

Hvis I følger bare en lille smule med i, hvad der sker inden for bæredygtig mode, så er I stensikkert stødt på begrebet “capsule wardrobe”. Og hvis ikke, så får I lige en hurtigt oversat definition her:

En begrænset samling af tøj, der kan sættes sammen på kryds og tværs, og som indebærer alt dét, du normalt vil have brug for at have på.

– Cambridge Dictionary

Det lyder rimeligt simpelt, ikke? Og det er det såmænd også. Hvis man er sådan et struktureret menneske, der har en strømlinet stil, og kun bruger årstidsspecifikt tøj.

That just ain’t me…

Læs også: Kan festival fashion og lysegrøn livsstil gå hånd i hånd?

Capsule wardrobe og en lysegrøn livsstil

Før vi snakker om, hvorfor jeg ikke dyrker en capsule wardrobe, selvom jeg lever et lysegrønt liv, så skal vi måske lige blive enige om, hvorfor de to overhovedet hænger sammen i første omgang.

Dagens outfit i blå space kjole og lyserød blazer; genbrugsfund
Dagens outfit i blomsterkjole som nederdel fra genbrug + chunky strik

Tanken er, at en capsule wardrobe indeholder alt, du behøver, for at klæde dig på. Og når du har alt, du behøver, så behøver du jo ikke købe mere! Trin #1 i en bæredygtig livsstil er som bekendt, at begrænse mængde af hurlumhej vi køber fra nyt, så på den måde giver det strålende mening.

Og det er ret fint, for én af fordelene ved hele konceptet er, at du skifter din kapsel ud hver 3. måned, så udvalget altid passer til årstiden. I hvert fald hvis du lever i et klima som det danske, that is. På den måde når du heller ikke at blive træt af indholdet, og du kan forelske dig i din egen garderobe på ny, når du finder tøj frem fra gemmerne, som du ikke har set i månedsvis.

Hvorfor har jeg så ikke en capsule wardrobe?

Overordnet set lyder det jo helt vildt smart. Så hvorfor dyrker jeg det ikke? Det kan siges relativt kort: Fordi det ikke fungerer for mig…

Hahahaha, som om jeg nogensinde siger noget kort!

Først og fremmest så elsker jeg at lege med mit udtryk! Og den kærlighed er kun blevet større, efter jeg er begyndt at gå i farver. Jeg elsker at sætte uventede items sammen, at skabe et look, som man lige kigger en gang mere på, eller at lave et statement med mit tøj. Det er selvfølgelig en subjektiv sag, men efter min egen beskedne mening, I ved… Og det er som om, der bare ikke rigtigt er den samme kreative frihed til alt dét, hvis jeg opererer inden for et fastsat, afgrænset udvalg.

Læs også: OOTD: Til kærlighedsfest i genbrugsguld

Næste problem er det der med ‘sæsontøj’. Jeg gør mig simpelthen ikke i det… Hver eneste sommer tænker jeg “Måske jeg burde pakke mine tykke trøjer væk?”, men news flash: Vi bor i Danmark. Landet, hvor vejret er så omskifteligt og uforudsigeligt, at det er blevet vores foretrukne samtaleemne. Jeg har sgu da også brug for mine tykke trøjer om sommeren!

Og på samme måde kan jeg altså ikke undvære mine sommerkjoler om vinteren. Det er den direkte vej til vinterdepression, hvis alt sommerligt bliver gemt væk. Fair nok, jeg bruger ikke shorts om vinteren så det er… 1 stykke tøj, jeg kan gemme væk.

Begynder I at forstå udfordringen?

Dagens outfit i ripped jeans, sort blonde body og herreblazer; genbrugsfund

Men hvad gør jeg så?

I har vel næsten gættet svaret, ikke? Jeg køber brugt. Brugt, brugt, brugt. Jeg tillader mig selv at eksperimentere med anderledes fund, som allerede er sat i kredsløb, og prøver nye ting af. Fungerer det ikke – så sælger jeg det videre.

Min garderobe er en legeplads, og det skal den blive ved med at være. Fordi væredygtighed og bæredygtighed hænger uløseligt sammen – og en legesyg garderobe gør mig glad! Minimalistisk i udtryk? Nogle gange. I omfang? Det kommer simpelthen ikke til at ske…

Læs også: Ét ord for 2019

Hvad tænker I om capsule wardrobes? Er det noget, der fungerer for jer, eller har I også brug for mere råderum? Og giver min fortolkning mening i et lysegrønt perspektiv, eller lyder jeg som én, der forsøger at slukke skovbrande med en vandpistol i kampen for at pleje mit eget ego?

Dagens outfit i blomstrede bukser fra genbrug, blomstret badedragt og mønstret kimono
Dagens outfit i sort blonde body og blomstret kjole som nederdel; genbrugsfund
Dagens outfit i lang grøn kjole med stort skørt + hvid strik; genbrugsfund

You may also like

3 Comments

 1. Lad mig lige starte med at sige, at jeg elsker dine outfits! Du er så god til at kombinere farver og snit :)

  Jeg har som udgangspunkt min garderobe opdelt i efterår-vinter-portionen og forår-sommer-portionen (… ok, nogle år er der faktisk kun en sommerportion, fordi vinteren opsluger foråret!). De senere år er jeg dog blevet god til at ‘forlænge’ flere af sommerkjolerne, så de også bliver brugt om efteråret men med en sweater eller strikcardigan over.

  Jeg elsker at kombinere farver og snit og er så heldig, at jeg flere gange om året får brugt tøj fra en i familien (som elsker at købe tøj men sjældent får gået særlig meget med det), så jeg får eksperimenteret en del.

  1. Ih tak, hvor er du mega sød!

   Det lyder til, at du tænker meget på samme måde som mig: Der er intet galt med at dele sit tøj op i sæsoner, men der er også bare noget skønt over at bruge store dele af sit tøj hele året :)

   Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.