Bøger som har fået mig til at græde

 photo ec49f239-7ea2-4f4c-ad2f-c9c798cdaa54_zpsr1ezpnz0.jpg
For nogle år siden skete der noget underligt. Jeg sad med en bog i hænderne som så ofte før. Bogen tog en yderst uventet drejning, og pludselig fandt jeg mig selv med tårer trillende ned af kinderne. Jeg græd rent faktisk over en fiktiv hændelse! Det var aldrig sket for mig før, men det er bestemt sket siden.

Det var som om, at disse første, hjerteknuste tårer åbnede op for nogle sluser, som jeg slet ikke anede fandtes. Efter denne skelsættende læseopdagelse har tårerne med jævne mellemrum trillet frit, og det er efterhånden blevet et kvalitetstegn i min verden, hvis bogen jeg holder i mine grådige hænder, kan få mig til at glemme verden omkring mig og give frit løb for min sorg.

Disse rørende oplevelser er noget af det, der stikker dybest i min hukommelse, og jeg vil hjertens gerne bringe oplevelsen videre. Derfor har jeg her samlet en række bøger til jer, som trænger til at få rørt hjertemusklerne.
 photo 9e1e4104-91a4-40b2-834c-b6873620d6b9_zpscjpjjljp.jpg
Den skæbnesvangre bog, som for alvor åbnede for tåresluserne, var ingen anden end Harry Potter og Halvblodsprinsen, som jeg læste for små 10 år siden på mit teenageværelse. Selv samme bog genlæste jeg tidligere på ugen. Den danske oversættelse var skiftet ud med den engelske originaltekst, og teenageværelset var byttet ud med voksenlejligheden, men tårerne strømmede om muligt endnu stærkere end for 10 år siden.
Jeg ved naturligvis godt, at bogen på ingen måde kan ramme lige så hårdt, hvis ikke man har læst de fem foregående bøger, men skønheden og sorgen er stadig til at tage og føle på. Så derfor er opfordringen herfra simpel: har du ikke læst bøgerne, så læs dem. Har du læst dem, så genlæs dem. Lige nu!
 photo 758b0cdb-f026-4b13-9f2a-c7401b46cfd3_zpsajnjoxe0.jpg
Nummer to på min tåreperserliste er naturligvis The Fault in Our Stars, og det er ligefør, jeg knapt nok gider sige hvorfor. Jeg kan faktisk knapt nok huske, hvorfor jeg købte bogen i første omgang, men den vandt med det samme en helt speciel plads i mit hjerte. Aldrig har en bog overrasket og chokeret mig så meget, og sjældent har jeg været så knust efter at have vendt den sidste side. Bogen har for længst taget verden med storm, og hvert et rosende ord har været fuldt fortjent. Læs den, hvis du elsker romantik og ungdommeligt eventyr. Læs den ikke, hvis du ikke kan tåle, at få knust dit hjerte.
 photo ef24c011-570a-4122-aa78-b687d3e8aa92_zpsohb3hmlv.jpg
Tredje bog på listen er heller ikke ligefrem nogen nyhed, men den fortjener stadig tårevædede ord med på vejen. Egentligt irriterede Me Before You mig en anelse af og til undervejs, men den afsluttende inderlighed og fortvivlelse slettede al negativitet og efterlod mig rørt og eftertænksom i mit inderste. En smuk og tankevækkende oplevelse som stadig ikke helt har sluppet sit tag i mig. I kan læse min fulde anmeldelse af denne bog lige her.

Den sidste bog, jeg vil fremhæve i denne omgang, er også den mindst kendte, hvilket den egentligt ikke fortjener. Faktisk burde hele verden læse Noughts & Crosses, som tvinger os til at sætte spørgsmålstegn ved hele vores verden. Sorgen kom i denne omgang som et kæmpe chok, for jeg havde slet ikke set tragedien komme. Jeg var optimist, lige indtil jeg ikke længere kunne benægte faktum, og det fik bare chokket til at ramme mig endnu hårdere. Læs den, hvis du trænger til at få vendt din verden på hovedet og ikke er bange for den brutale virkelighed.
 photo 400f5c91-1b64-46f0-b852-cc343e52c5cb_zpsax06jke8.jpg
Kom endelig med jeres bidrag derude. Hvilken bog kan I ikke læse uden Kleenex ved hånden? Og hvilken læseoplevelse har chokeret jer fuldstændigt?

You may also like

4 Comments

  1. Er det pinligt hvis jeg siger, at jeg græd til fifty shades (kan ikke huske hvilken)? Det der med trillede tårer sker lidt for ofte for mig når jeg læser og Jonas griner altid og ryster på hovedet af mig.. jeg lever mig bare virkelig meget ind i en bogs handling! :p

    1. Hmm, jeg kan ikke umiddelbart huske at jeg græd til Fifty, men 2’eren er da ret sørgelig der hvor hun går fra ham, så jeg dømmer dig ikke ;)
      Martin opdager det nærmest aldrig, men det er også fordi jeg som regel putter mig i min egen medlidenhed når det sker haha

  2. Græd som pisket til “Mig før dig”. Mindes ikke at jeg gjorde det af Harry Potter. Derimod græd jeg virkelig meget til filmatiseringen af “The Fault in our stars”, da jeg endnu ikke har læst bogen. Den er bare så rørende.
    Hm, ellers kan jeg faktisk ikke huske, at jeg har grædt af at læse bøger. Jeg har ikke så nemt ved det, det er meget nemmere når det er visuelt på en film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.