Anmeldelse – The Shock of the Fall

 photo 6995cb49-23f0-4afd-8e40-c8fe7b7d5ff6_zpshu33y7zk.jpg
The Shock of the Fall af Nathan Filer. Udgivet i 2013 på forlaget Harper Collins. 4 ud af 5 stjerner.

The Shock of the Fall handler om 19-årig Matt Homes. Matt elsker sin lillebror Simon, men Simon er i virkeligheden død. Men det forhindrer vel ikke Matt i at elske ham? Eller savne ham? Eller snakke med ham?

Inside my head is a story. I hoped if I told it, it might make more sense to me. It’s hard to explain, but if I could only remember everything, if I could write my thoughts on sheets of paper, something to hold with my hands then – I don’t know. Nothing probably. Like i say, it’s hard to explian.

Denne bog var en af dem, jeg bare samlede op, fordi jeg syntes den så spændende ud. Jeg havde set den på min venindes bogreol et utal af gange, og den var bare så pæn. Bagsideteksten var mystisk og fængende. Og indholdet skiftede hele tiden form og lokkede med sit indhold. Til sidst måtte jeg overgive mig og låne den.

Jeg ved ikke, hvad jeg havde forventet af den flotte bog, men det var i hvert fald ikke, hvad jeg fik. Det var en dyster og mørk fortælling fra ende til anden, og jeg følte mig oftere fortvivlet end noget andet. Matt er ikke en sympatisk karakter. Han træffer alle de forkerte valg og spænder gang på gang ben for sig selv, til trods for at løsningen ligger lige for. Han kan simpelthen ikke finde ud af livet, og selvom det ganske vidst er sandt for mange teenagere, så kan man stadig ikke relatere til ham. Men man kan holde af ham! Og det gjorde jeg med hele mit hjerte. Jeg led indvendigt, hver gang han dummede sig, og jeg havde nærmest lyst til at råbe af bogen i håb om, at han ville tage sig sammen.

I decided each name on each spine was the person the book had been written for, rather than who had written it. I decided everyone in the world had a book with their name on, and if I searched hard enough I’d eventually find mine.

Bogen er skrevet på en helt fantastisk måde. Vi følger Matts tanker frem og tilbage i forskellige spor, som lader os føle den forvirring han føler. Opsætningen skifter hele tiden format afhængigt af, hvor Matt er i sin fortælling. Der er maskinskrevne sider, breve, tegninger, håndskrevne sider og meget mere, og det hele spiller sammen til at skabe en stor forvirring, som i sidste ende giver strålende mening.

Whatever wave had been swelling in the sea in the seconds before he fell, would break in the seconds after. This dismissive and uncaring universe simply carried on with its business, as if nothing of any consequence had happened.

Det er ikke en bog, som man bliver glad af. Det er faktisk en bog, som kan gøre en ked af det helt ind i hjertet, men den får dig også til at tænke. Tænke over sider af verden, som man ikke ser. Tænke over hvor forfærdeligt det må være at leve med psykisk sygdom. Og tænke over, hvor lidt der skal til, før det hele ramler. Og i sidste ende så er det en bog, som varmer ens triste hjerte, mens den binder en smuk knude på alle løse ender med fineste finesse.
 photo ed3c2e32-77c0-420a-bb60-a4f0280bbf3a_zpsxvbgj3k1.jpg
 photo 995cb547-7d7f-44f8-a81c-97c4df836ef0_zpsf4j6p1ss.jpg
 photo 26fadd29-af30-43be-938d-8a9e53e143f6_zpsaskcutev.jpg

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.