Anmeldelse: The Hate U Give

[Denne bog er modtaget til anmeldelse af Gyldendal Ung. Alle ord og holdninger er mine egne.]

The Hate U Give af Angie Thomas The Hate U Give af Angie Thomas

The Hate U Give af Angie Thomas
The Hate U Give af Angie Thomas. Udgivet på forlaget Gyldendal i 2017. 5 ud af 5 stjerner.

Da Starr var 12 år gammel, havde hendes forældre snakken med hende. Snakken om, hvad hun skal gøre, hvis hun bliver stoppet af politiet, for den slags kan have fatale konsekvenser, når man er sort. Desværre var der aldrig nogen, der fortalte Khalil de her ting, så da han og Starr bliver stoppet af politiet, ender Khalil på asfalten med tre skudhuller i brystet. Pludselig har Starr i en alder af bare 16 år set to af sine bedste venner blive skudt, men tør hun fortælle verden, hvad hun har set? I virkeligheden ville hun helst bare glemme det hele, men det bringer ikke retfærdighed til Khalil og de mange andre sorte unge, der er endt som et hashtag.

Jeg har altid sagt, at hvis jeg så det ske, ville jeg råbe op om det og sørge for, at hele verden fik at vide, hvad der var sket. Nu har jeg set det ske, og jeg er bange for at sige noget.

Okay, okay, jeg tror simpelthen ikke jeg kan understrege nok, hvor vild jeg var med den her bog. Den er så,  god, og gør lige præcis, hvad den skal. Den formidler et hamrende vigtigt emne på en måde, som gør, at man kan forholde sig til det. Thomas formidler historien, så den bliver både troværdig og relevant, og pludselig forstår jeg i langt højere grad, hvor hårdt det må være at være ung, sort amerikaner.

Thomas gør et helt genialt træk ved at tage de her vilde emner – politivold mod sorte og “hyggeracisme” – og sætte dem sammen med helt almindelige teenageproblemer, som vi alle kan relatere til. Passer jeg ind, er jeg en god kæreste, bliver mine forældre sure på mig, og alt det hejs. Starrs liv er på én og samme tid helt normalt og fuldstændigt vanvittigt, hvilket på tydeligste vis understreger, hvor stor en del af hverdagen det her er for mange.

Sjovt. Slaveejere troede også, de gjorde en forskel i sorte menneskers liv. At de reddede dem fra deres “vilde, afrikanske” måde at leve på. Samme lort, nyt århundrede. Jeg ville ønske, at folk som ham holdt op med at tænke, at folk som mig havde brug for at blive reddet.

Jeg har endnu en gang tudet mig igennem en bog, fordi jeg inderligt elskede en karakter, som livet viser sig grimmeste ansigt. Starr er fantastisk, og jeg havde lyst til at give hende en kæmpe high five, hver gang hun brød den fjerde væg, for at tale til mig. The Hate U Give er nok den vigtigste ungdomsroman, der er udkommet i årevis – læs den!

The Hate U Give af Angie Thomas The Hate U Give af Angie Thomas

You may also like

4 Comments

    1. Sejt, at man kan få fingrene i den på biblioteket allerede! God læselyst :)

      Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.