Anmeldelse: The Mortal Instruments Series

 photo de220e95-e10b-4a0c-b482-f44dfc848a1c_zpsbbf0gloi.jpg

 photo 490a0f74-3e8f-408e-954a-72fcaa5d0e1e_zpshdqqgfka.jpg
The Mortal Instruments Series af Cassandra Clare. Udgivet 2008 – 2014 på forlaget Walker Books. 3 ud af 5 stjerner.

I lykkelig uvidenhed lever den mondæne befolkning i en verden fyldt med dæmoner, monstre og ondskab. De beskyttes verden over af en hær af Shadowhunters; Nephilim – børn af englenes blod. Mennesker med overnaturlig styrke og ynde, som opfostres fra fødslen til at bekæmpe mørket. Clary Fray har hele sit liv levet som mondæn, men da hun en aften tilfældigt støder ind i Jace Wayland og hans venner, ændres hendes liv drastisk. Hendes blide, smukke mor har holdt sandheden skjult for Clary i over 15 år, men ikke længere. Da Clarys verden truer med at styrte sammen, må hun indse, at hun ikke er ligesom alle andre. Clary er mere end dét – hun er barn af englenes blod.

The walls were lined with books, the shelves so high that tall ladders set on casters were placed along them at intervals. These were no ordinary book either – these were books bound in leather and velvet, clasped with sturdy-looking locks and hinges made of brass and silver. Their spines were studded with dully glowing jewels and illuminated with gold script. They looked worn in a way that made it clear that these books were not just old, but well-used , and had been loved.”

Okay, så jeg har brugt årevis på at tage tilløb til at læse denne serie, og jeg skulle nok have gjort det noget før. Havde jeg gjort det, havde der nok været en større chance for, at jeg ville have kunne værdsætte den, for hvad den var, i stedet for bare at se alt det den kunne have været, men som den aldrig blev til. For lad os slå én ting fast med det samme: Cassandra Clare er en elendig forfatter. Som i helt seriøst piv ringe. Hendes brug af metaforer og analogier er decideret pinlig, de fleste af hendes karakterer er utroværdige as hell, hendes plot er ensformigt og uopfindsomt, og så tror jeg aldrig rigtig, hun har fattet, hvad pointen med en epilog er. Hvad hun derimod virkelig kan finde ud af, er at sælge bøger. Holy mama, der er nogen, der har lagt sig en solid forretningsplan; 6 bøger om The Mortal Instruments, 3 bøger om The Infernal Devices, 12 e-bøger om Magnus Bane (som, granted, er den sejeste karakter i serien) og 3 kommende bøger om The Dark Artifices. Det er 24 bøger om det samme!

Når jeg så er færdig med at brokke mig, så synes jeg dog også, at det er vigtigt at anerkende bogen, for hvad den er. Og den er altså drøn underholdende! Det er svært ikke at lade sig rive med af en stormfuld teenageforelskelse, det er fristende at læse videre for at se, hvordan de mon klarer sig ud af den næste krise, og er umuligt ikke at blive hamrende nysgerrig, når Clare smider om sig med små lokkende bider fra de andre serier. Det er ikke fair play!
Det der skuffer mig mest ved serien er desværre bare det komplet flade karaktergalleri. Der er karakterer nok at tage af, men de fleste forbliver dybt uinteressante og endimensionelle. Jeg havde set frem til selv at blive teenageforelsket i verdens lækreste fyr, men jeg var helt ærligt langt mere forelsket i det forvirrede bøssepar, end jeg var i bogens hovedperson (helt ærligt, store muskler og fløjl? ellers tak…). Hvis så bare Clare havde haft en god smag i mænd og stil, så havde vi måske kunne snakke om det, men ak.

“I am a man,” he told her, “and men do not consume pink beverages. Get thee gone, woman, and bring me something brown.”

I sidste ende har jeg alligevel valgt at anerkende seriens underholdningsværdi og give bøgerne samlet 3 ud af 5 stjerner. Ikke fordi serien er god, for det er den virkelig ikke, men fordi den var underholdende. Jeg læste hele seriens 3.180 sider på én måned, hvilket er noget af en bedrift i min verden, jeg grinede højlydt op til flere gange, og af og til fik jeg endda en lille tåre i øjenkrogen. Jeg ville bare ønske, at jeg havde læst serien 8 år tidligere.
 photo f0a5b9ba-b8ac-44b1-b810-7ce740bb3e32_zps5nisdrzy.jpg  photo fec41236-5614-4ba0-b15e-2ccfc64571b5_zpsgp8c5evu.jpg


 

The Mortal Instruments Series består af City of Bones, City of Ashes, City of Glass, City of Fallen Angels, City of Lost Souls og City of Heavenly Fire

 

You may also like

2 Comments

  1. Jeg har overvejet at læse den serie SÅ mange gange. Alligevel har jeg altid besluttet mig for at lade være. Jeg tror altså, det hele bliver lidt for sært til min smag :)

    1. Sådan havde jeg det også, og jeg er som sådan glad nok for at jeg gjorde det, for nu er min nysgerrighed blevet stillet, men det var desværre ikke nogen imponerende oplevelse.. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.