Anmeldelse: More Than This

More Than This af Patrick Ness

More Than This af Patrick Ness
More Than This af Patrick Ness. Udgivet på forlaget Walker Books i 2013. 3 ud af 4 stjerner.

Seth ved én ting med sikkerhed: han blev fanget af strømmen i det iskolde vand, og han døde. Så nu er spørgsmålet bare, hvad pokker han pludselig laver hjemme i England, og er det her virkelig helvede? Fanget alene i sit barndomshjem, hjemsøgt af ubehagelige minder og knust af savnet til alle dem han efterlod i sit liv, forsøger han at finde ud af, hvad meningen med hans nye tilværelse er – hvis der overhovedet er en mening?

The terror of it, the sheer awful terror that never seemed to stop. Fear was bearable when you could see an end to it, but there was no end in sight out in those freezing waves, those pitiless fists of ocean that cared nothing for you, that tipped you over and down in a kind of callous blindness, filling your lungs, smashing you against rocks-

More Than This er en besynderlig størrelse af en bog. Prologen er muligvis noget af det stærkeste, jeg nogensinde har læst, hvor vi bliver smidt direkte ud på dybt vand (bogstaveligt talt) sammen med Seth, og får lov til at opleve ham dø en smertefuld død. Og så er vi ligesom i gang! Ness er stadig en vidunderlig forfatter, som kan noget helt særligt med ord, men desværre formår denne historie på ingen måde at nå samme intense, dybfølte niveau, som Monster gjorde. Rent faktisk virker den bare en smule forvirret. Er den religiøs, er den sci fi, hvad er den? Ingen af os i læseklubben kunne helt afgøre det.

Hvad den til gengæld gør helt til perfektion er karaktergalleriet. Seth selv har levet så snæver og negligeret barndom, at han komplet har mistet al evne til at se ud over sin egen lille næse, og i kombination med en teenagers skrøbelighed er det nærmest hjerteknusende at se til uden at kunne hjælpe. Og ved siden af det er der alle birollerne, som måske er både små og karikerede, men som alligevel bare virkede så vidunderligt troværdige i den historie de nu engang levede.

The sun, halved by the ocean’s horizon, seemed bigger and more golden than it had any right to be, a huge scoop of toffee ice cream melting into the pavement. The sky above it reached out for Seth and Gudmund with dark pinks and blues, the scattered clouds vibrant trumpets of colour.

Mens jeg læste denne bog skrev nogen på Instagram, at det ikke var Ness’ bedste bog, men at den var ganske fin, og jeg kunne ikke være mere enig. I mit forsøg på at beskrive bogen med ét ord, var det mest dækkende jeg kunne komme på det engelske bland. Bogen berør nogle helt fundamentalt rørende emner som tab, ensomhed, frygt, sorg og kærlighed på en virkelig smuk måde, men den var bare lidt for letkøbt, og lidt for lidt. Den var bare, og det var desværre ikke helt nok.

More Than This af Patrick Ness

You may also like

4 Comments

    1. Han er også ret herlig, men hvis du starter med den her tror jeg ikke du bliver fan. Start hellere med Monster – det er hans mesterværk efter min mening :)

      Knus

    1. Ja, gør det! Han er virkelig en herligt underholdende forfatter, som ikke stiller de store krav til læseren :)

      Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.