Anmeldelse: I’ll Give You the Sun

 photo 5636f320-b1d4-4318-bfeb-8253d1a474ea_zpsjxwdvfqu.jpg photo fcc0c074-3f40-4482-9992-48ec335d3b31_zpsezbsgzjz.jpg

 photo e59719d8-350a-4e11-ac55-7bb12873a4cf_zps6xgr278x.jpg
I’ll Give You the Sun af Jandy Nelson. Udgivet i 2015 på forlaget Walker Books. 5 ud af 5 stjerner

Jude og Noah er nok de mest forskellige tvillinger, verden nogensinde har set. Jude er populær, glad, livlig og så har hun det smukkeste, blonde hår, der kan opsluge hele verden fuldstændigt. Noah derimod har mørke krøller, han er akavet, genert og ret sikker på at han er bøsse. Derudover har han en ubeskrivelig fantasi og er en fantastisk kunstner. Ikke desto mindre er de uadskillelige, de ved alt om hinanden, og de elsker hinanden uendeligt højt. Indtil den dag deres familie rammes af en tilintetgørende syndflod af tragedie, som driver tvillingerne fra hinanden. Nu følger vi 13-årige Noahs fortælling af tiden op til tragedien og 16-årige Judes fortælling af tiden efter. To verdener så skræmmende forskellige, at det virker nærmest umuligt, at de kan være den samme.

This is what I want: I want to grab my brother’s hand and run through time, losing years like coats falling from our shoulders. Things don’t really turn out like you think.”

I’ll Give You the Sun er muligvis en af det mest urealistiske ungdomsbøger, jeg nogensinde har læst, som ikke direkte inkluderede drager og dæmoner eller brændte verdener med ondskabsfulde herskere. Nelson skriver om virkeligheden, men virkeligheden fungerer bare ikke som den gør i hendes bog. Og jeg kunne i være mere ligeglad!

Det er en helt igennem fantastisk, rørende, hjertevarm, forfærdelig og smuk bog på én og samme tid, og jeg knuselskede den lige fra side ét. Jeg forsvandt ind i Noahs fantasi på vidunderlige, farverige rejser for bare et par sider senere at krybe mig sammen i Judes angst og sorg. De to tvillinger fortæller hver deres del af historien, og begge tvillinger ramte dybt ind i mit hjerte med hver eneste af deres følelser. For lad os få én ting helt på det rene – det her er en bog om følelser fra start til slut! Og det er okay; jeg kunne helt ærligt ikke få nok af det. Det hele var så intenst, og så smukt beskrevet, at jeg selv følte mig som den 13-årige dreng, der var forelsket i naboens søn eller som den 16-årige pige, der gemte sig fra livet. Jeg sad konstant med en kæmpe boble af følelser i mit bryst, som problemfrit svævede fra den tungeste fortvivlelse til den største lykke og tilbage til den dybeste sorg. Min krop dansede med i de stormende forelskelser samtidig med at mine øjne græd for de knuste hjerter. Jeg har ikke været så rørt over en historie om ung kærlighed siden The Fault in Our Stars! Og som prikken over i’et fik jeg også selv den litterære teenage-forelskelse, jeg selv savnede, da Nelson på få sider skabte den perfekte forelskelse.

A valve has loosened inside me and some kind of something is escaping, making me feel entirely different from the boycotting girl who walked into this studio with a burnt candle in her pocket to extinguish feelings of love. I think of that counselor telling me I was the house in the woods with no doors or windows. No way to get in or out, she said. But she was wrong, because: Walls fall down.”

Da den sidste side nærmede sig, begyndte jeg desperat at ønske efter flere. Flere af Nelsons smukke beskrivelser, flere af Noahs kunstneriske drømme, flere af Judes flyvske tanker, flere af de altopslugende følelser, flere sider! Uanset hvor urealistisk og skør historien var, så var den fantastisk. Den gav mig alt det bedste fra højt elskede ungdombøger som The Fault in Our Stars og The Perks of Being a Wallflower i en ny, unik sammensætning, og den efterlod mig med et varmt hjerte fyldt af kærlighed.

 

Each morning since he hurled those meteorites at Fry and Big Foot, five mornings so far to be exact, I’ve waited on the roof, totally deranged, my head a few feet above my neck, for his garage to open so we can plunge into the woods again and become imaginary – that’s the only way I can describe it.”

 photo 42d9f3d2-ab25-4866-9739-f4422ee492c9_zpsfkrvgrid.jpg  photo 613cc916-a58e-4330-8be0-24b6e0c0a557_zpsuq16smtm.jpg

You may also like

5 Comments

    1. Hvis der er nogen, som jeg er sikker på, vil sætte lige så stor pris på den her bog, som jeg gjorde, så er det helt sikkert dig! Den delte ret meget vandene i læseklubben, da ikke alle var lige store fans af YA og #feels, men kender jeg dig ret, så rammer den lige plet ;)

  1. Pingback: Maj sum up

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.