Anmeldelse: Fortid er alt jeg har

[Denne bog er modtaget til anmeldelse af Gyldendal Ung. Alle ord og holdninger er mine egne]

Fortid er alt jeg har af Adam Silvera

Fortid er alt jeg har af Adam Silvera
Fortid er alt jeg har (oprindeligt History Is All You Left Me) af Adam Silvera. Udgivet på forlaget Gyldendal Ung i 2017. 5 ud af 5 stjerner.

Theo og Griffin var hinandens første store kærlighed, men da Theo starter tidligt på college i den anden ende af landet, vælger Griffin at slå op, så de ikke holder hinanden tilbage. Griffin er sikker på, at han og Theo vil finde sammen igen, når tiden er til det, men pludselig har Theo fået en ny kæreste, og før Griffin kan nå at vinde ham tilbage, dør Theo i en drukneulykke. Griffin står tilbage med et sønderknust hjerte, og til hans store chok kan han kun finde trøst hos Theos nye kæreste, Jackson.

Du er stadig i live i nogle paralleluniverser, Theo, men jeg lever i den virkelige verden, hvor du her til formiddag skal begraves i en åben kiste.

Min erfaring med Adam Silveras forfatterskab sagde mig, at jeg skulle have den store pakke Kleenex klar til denne bog, men på intet tidspunkt havde jeg forventet, og jeg skulle sidde med tårerne trillende ned af kinderne lige fra første side! Fortid er alt jeg har formår at skabe en helt omvendt struktur i forhold til andre tragiske kærlighedshistorier, hvor den store sorg som regel kommer væltende hen over de sidste sider. Her er sorgen altopslugende lige fra starten, og så bevæger vi os langsomt frem imod, hvad end der kan opnås af fortrøstning.

Der var noget forunderligt ved at følge Griffin i både fortid og nutid, som allerede fra starten var en dysfunktionel karakter, og som konsekvent tager de forkerte valg igennem hele historien. Griffin er ingen helt – faktisk er han decideret destruktiv for både sig selv og sine omgivelser – men han er umulig ikke at elske, til trods. Det eneste minus, jeg reelt set har ved denne historie, er, at den er fuld af huller. Der er for mange ting, som vi enten forventes at vide, før de bliver forklaret, eller som slet ikke bliver forklaret. Men jeg ved ikke, om det skyldes Silveras iver efter at følge op på den stærke debut, eller det mere handler om, at jeg læste et forhåndseksemplar, som endnu ikke var korrekturlæst. Under alle omstændigheder var det ikke nok til at ødelægge min kærlighed!

Tiden heler ikke alle sår, det, ved vi begge, er noget pis. Det er noget, folk siger, når de ikke kan finde på noget trøstende eller originalt at sige. Men jeg gad vide, om andre går med på den løgn, fordi de ikke vil sige den barske sandhed. Såret heler aldrig, og smerten fortsætter. Evigt gennemborende, evigt skærende, evigt kvælende, evigt blødende.

Silvera er på rekordtid blevet en kæmpe stjerne på YA-himlen, og hvis han kan holde det enormt høje niveau, vil jeg med glæde se frem til at følge hans forfatterskab. Det er så forfriskende med en forfatter, som formår at give så meget dybde og følelse til en ellers udskældt og til tider overfladisk genre. Fortid er alt jeg har rammer lige præcis dér, hvor det gør aller mest ondt, og det er uendeligt smukt!

Fortid er alt jeg har af Adam SilveraFortid er alt jeg har af Adam SilveraFortid er alt jeg har af Adam Silvera

Læs også: Den dag jeg glemmer af Adam Silvera

You may also like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.