Anmeldelse: Children of Blood and Bone

[Denne bog er modtaget til anmeldelse af Politikens Forlag]

Children of Blood and Bone af Tomi Adeyemi
Children of Blood and Bone af Tomi Adeyemi. Udgivet i 2018 på Politikens Forlag. 5 ud af 5 stjerner.

Engang var Orïsha et land fuld af magi, men kongen udrydde den og alle de Gudbenådede magikere, der havde smagt magiens sødme. Nu er deres efterfølgere udstødt af samfundet, og må kæmpe for at overleve dag for dag. Zélie har båret på et had til kongen og hele hans hof, siden den dag hun så sin mor blive slået ihjel, bare for at være den hun var. Nu viser det sig, at Zélie selv er den eneste, der kan bringe magien tilbage, men kun hvis hun samarbejder med kongens ynkelige datter.

Jeg lukker øjnene, og Himmelmoder viser sig for mig. Synet er mere pragtfuldt, end jeg havde kunnet forestille mig. Hendes sølvgrå øjne er indrammet af krystallerne, der hænger ned fra hendes hovedpynt, og træder klart frem mod hendes ibenholtsorte hud. Stramme, hvide krøller falder omkring hendes ansigt som regn og snor sig i den kraftudladning, der står ud af hende. Hendes sjæl fylder mig med samme fart som et lyn, der går gennem en tordensky. Det føles ikke bare som livets første vejrtrækning – det er livets inderste væsen.

Læs også: Anmeldelse: The Hate U Give

Children of Blood and Bone af Tomi AdeyemiChildren of Blood and Bone af Tomi AdeyemiDu kan efterhånden ikke gå tre skridt uden at vade ind i endnu en bog, der påstår at være den næste store ting inden for YA og fantasy, så kald mig bare skeptisk. Men så var det, at jeg læste Children of Blood and Bone og glemte alt om at være skeptisk. For nok gør Adeyemi brug af alle de ældste tricks i bogen, og hendes udvikling virker endda forhastet til tider – men så alligevel ikke! For hun stiller store, fede spørgsmålstegn ved alle klichéerne, og hver gang det hele gik lidt for hurtigt, stoppede hun brat op og lod virkeligheden indhente fantasien. Præcis ligesom enhver, der nogensinde har været teenager, ved at livet rent faktisk fungerer. Det kræver ægte talent at gøre en ungdomsroman om magikere så nærværende med tunge, indre konflikter, som jeg rent faktisk tror på, og samtidig skrive så levende at siderne nærmeste vender sig selv.

Det her er én af de bøger, som jeg godt ved, reelt set ikke fortjener 5 stjerner – teknisk set burde der have været færre fjollede beslutninger og flere glidende overgange i udviklingen – men det er et brag af en debutroman! Da jeg havde vendt den sidste side, var jeg blæst bagover af plottwists, iver og rendyrket begejstring. Og hvis den slags ikke fortjener topkarakterer, ved jeg faktisk ikke, hvad der gør.

Læs også: Anmeldelse: Caraval

Det er blevet så nemt i dag bare at smide nogle monstre og et par trylletyper ind i en roman, og så kalde det fantasy, men hvis du savner en roman, hvor universet hænger sammen, hvor verden hverken er sort eller hvid, og hvor du ikke får lyst til at kaste op over den uundværlige kærlighedshistorie, så har Children of Blood and Bone mine varmeste anbefalinger.

Children of Blood and Bone af Tomi AdeyemiChildren of Blood and Bone af Tomi AdeyemiChildren of Blood and Bone af Tomi Adeyemi

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.