Anmeldelse: Call Me By Your Name

[Denne bog er modtaget til anmeldelse af forlaget Rosinante&Co.]

Call Me by Your Name af André Aciman, dansk oversættelse
Call Me By Your Name af André Aciman. Udgivet i 2018 på forlaget Rosinante & Co. 5 ud af 5 stjerner.

Sommerheden brager over 1980’ernes Norditalien, hvor årets sommergæst, den energiske, kultiverede og uendeligt fascinerede Oliver ankommer til familiens sommerresidens. Elio er vant til gæsterne, som i seks uger bliver en del af familiens liv og hverdag, men Oliver er ikke som de andre. Oliver er dragende, mystisk og så absolut forbudt område. Ikke desto mindre kan Elio ikke benægte den fysiske tiltrækning, som hurtigt udvikler sig til noget nær en besættelse. Men hvilken interesse skulle en smuk, intellektuel, 24-årig mand have i en stakkels forelsket 17-årig dreng?

Hvordan kunne jeg ikke være klar over det, spørger du? Jeg ved hvad begær er når jeg ser det – og alligevel undgik det fuldstændig min opmærksomhed denne gang. Jeg gik efter det luskede smil, som pludselig fik hans ansigt til at lyse op hver gang han havde læst mine tanker, skønt det eneste jeg virkelig ville have, var hud, bare hud.

Læs også: Anmeldelse: I’ll Give You The Sun

Call Me by Your Name af André Aciman, dansk oversættelse
Call Me by Your Name af André Aciman, dansk oversættelse

Jeg ved faktisk slet ikke, hvorfor jeg overhovedet forsøger at opsummere den her bog, for det er umuligt. Mit spinkle ordforråd rækker ganske enkelt ikke til at beskrive indholdet af Acimans ord. Aldrig har jeg læst noget så sanseligt, så dragende, så sensuelt og så altopslugende vidunderligt som Call Me By Your Name. Den eneste gang jeg selv har set Norditalien var fra en rasteplads uden for Verona, men med Acimans ord kunne jeg dufte rosmarinen i luften, jeg kunne mærke havets lune bølger mod min hud, og jeg kunne smage abrikosernes friskpressede saft. Og forelskelsen – åh, hvor jeg dog kunne føle forelskelsen!

Elio er ikke den klassiske seksuelt uerfarne, akavede fyr, som slet ikke kan finde rundt i livet. Han kender sig selv og sin verden, han ved hvordan man charmerer pigerne, og han er ikke bange for sex. Men hans homoseksuelle opvågning, som Oliver uvidende kickstarter bare ved at være til stede, skræmmer ham, på samme tid som den føles som at komme hjem. Tvivlen, forvirringen, skammen og fristelsen fosser rundt i kroppen på ham, hvilket gør det til den mest realistiske portrættering, jeg nogensinde har oplevet.

Læs også: Anmeldelse: Transfervindue

Call Me By Your Name er noget af det mest velskrevne, jeg nogensinde har læst, og selvom jeg ikke har læst den på originalsproget, tør jeg godt love, at intet er gået tabt i den her oversættelse. Jeg vil anbefale alle at læse den, hvis de vil opleve noget inderligt smukt, eller bare vil prøve at læse erotisk litteratur som er så langt fra Fifty Shades of Grey som muligt.

Call Me by Your Name af André Aciman, dansk oversættelse
Call Me by Your Name af André Aciman, dansk oversættelse
Call Me by Your Name af André Aciman, dansk oversættelse
Call Me by Your Name af André Aciman, dansk oversættelse

You may also like

3 Comments

    1. Hjertens gerne, men Astrid låner den med hjem i dag, så du må vente, til hun er færdig med den, hehe 😁

      Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.