Anmeldelse: A Monster Calls

 photo 56229c90-f401-4a07-b220-cbc11078aa4a_zps4svbexe5.jpg
A Monster Calls af Patrick Ness. Udgivet i 2012 på forlaget Walker Books. 5 ud af 5 stjerner.

Conors mor er syg. Meget syg. Hun er så syg, at Conor har mareridt hver eneste nat, som er så forfærdelige, at han ikke tør fortælle nogen om dem. De er endda så forfærdelig, at han knapt nok bliver bange, da der pludselig står et kæmpe monster uden for hans vindue. Forbavset ja, men ikke bange. Monstret kan jo på ingen måde måle sig med hans mareridt. Ikke før monstret fortæller, hvad det vil have fra Conor; det vil have sandheden!

Who am I? the monster repeated, still roaring. I am the spine that the mountains hang upon! I am the tears that the rivers cry! I am the lungs that breathe the wind! I am the wolf that kill the stag, the hawk that kills the mouse, the spider that kills the fly! I am the stag, the mouse and the fly that are eaten! I am the snake of the world devouring its tail! I am everything untamed and untameable!”

Jeg hørte først om A Monster Calls, da Gyldendal begyndte at promovere den danske udgivelse. Det gjorde de blandet andet ved at poste en bogtrailer på Facebook, og et godt minut senere vidste jeg, at her var en bog, som jeg bare måtte læse. Spol et par uger frem, og bogen begynder at få strålende anmeldelser fra de store mediehuse. Et par uger mere, og enhver bogblogger med respekt for sig selv, har efterhånden læst bogen og skamrost den uden tøven! I læseklubben blev vi hurtigt enige om, at den skulle læses, men vi blev ved med at udsætte den. Indtil en iskold februarnat, hvor jeg slugte hvert eneste malerisk, poetisk, knusende smukt ord i én stor mundfuld. Jeg kunne slet ikke lade være! Lige fra den første side var vendt måtte jeg overgive mig til Ness’ fortryllende ord, akkompagneret af Jays tryllebindende illustrationer. Wauw! Jeg kan uden tvivl sige, at ingen læseoplevelse har nogensinde ramt mig så komplet og inderligt, som den her har. Ingen!

As incredible as it seemed, time kept moving forward for the rest of the world. The rest of the world that wasn’t waiting.”

Jeg hørte mange sige, at de ikke helt forstod pointen med bogen i starten, og at der gik længe, før de for alvor overgav sig. Selv én af medlemmerne i min læseklub havde den følelse. Alle lod selvfølgelig deres ord stå til skamme, da de havde vendt den sidste side, men de havde følt dem ikke desto mindre. Min personlige holdning er; de tog fejl! Måske historien virker mystisk og abstrakt i starten, men for mig var sproget i sig selv mere end nok til, at jeg lod mig rive med ind i den mystiske, dyste verden med det samme. For sproget har virkelig en nærmest lyrisk elegance hele vejen igennem, som jeg kunne have læst af i dagevis! Det eneste tidspunkt, hvor ordene ikke forsvandt hurtigere end jeg nogensinde kunne have forudset, var de sidste 10 sider, og det skyldtes nok næppe så meget en fejl fra Ness’ side, som det skyldtes mine tårefyldte øjne og mit knuste hjerte.

Desværre forsvandt de 205 illustrerede og lettrykte sider alt for hurtigt, og det er vitterligt den eneste anke, jeg på nogen måde kan komme i tanke om imod den her bog; den er alt for kort! Hvilket selvfølgelig også er en af de ting, der gør den så perfekt. Det er ikke en bog man lever i i ugevis. Det er en bog man oplever, føler og aldrig giver slip på igen.

Stories are the wildest things of all, the monster rumbled. Stories chase and bite and hunt.”

 photo 1fa94c37-5e49-4156-804e-8c5c57fe42c3_zpsiq2vtekd.jpg  photo db278392-4263-4756-9c98-152354ce5924_zpsoyfy0jot.jpg

You may also like

8 Comments

    1. Det gør alle virkelig, det er nok den eneste bog jeg endnu ikke har hørt om nogen, der ikke kunne lide haha. Den er læst på 3 timer (så 1 i dit tilfælde? 😉), så det er bare med at komme i gang!

    1. Helt enig! Er godt nok også spændt på, om året på nogen måde kan byde på en læseoplevelse, der vil kunne måle sig med Monster :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.