3 x A Christmas Carol

A Christmas Carol af Charles DickensA Christmas Carol af Charles DickensOkay, det er ikke nogen hemmelighed, at det er virkelig svært at komme ordentligt i julestemning, når man er studerende. Lige meget hvor meget chokolade du spiser direkte fra morgenstunden (alle ved, at julekalenderen skal åbnes om morgenen, især den af chokolade!), hvor mange dage du brænder på dit kalenderlys eller hvor mange gange du skråler ømt med på All I Want for Christmas, så er og bliver det bare virkelig svært at føle juleånden, når vægten af 117 uafsluttede eksamensopgaver (som i øvrigt er baseret på pensum, du ikke har læst…) hænger på dine skuldre.

Men der er håb! For hvis der er én ting, der virkelig kan bringe juleånden frem hos mig, så er det… ja, så er det juleånden. Duh. Mere specifik juleånden fra Charles Dickens udødelige klassiker A Christmas Carol! Seriøst, jeg elsker den historie helt igennem. It’s so gooood!

Og for at det ikke skal være løgn, så har jeg samlet tre forskellige udgaver, så der er til alle tidsplaner, præferencer og behov. Personligt plejer at jeg nå igennem alle tre hvert år, men jeg har også lidt af en besættelse…

First up, får I den oprindelige fortælling på bog. Ikke videre originalt – og så alligevel nok det nærmest man kommer originalen? Jeg købte min lille bitte udgave på engelsk for et par år siden, og læser den altid i løbet af juledagene. Historien er jo super kort, så det tager under ingen omstændigheder mere end et par timer. Find den på dit lokale bibliotek, eller køb et eksemplar til evig glæde.

A Christmas Carol af Charles DickensNæste i rækken holder sig ret tæt på originalen, men i en lidt mere moderne udgave. Her er der nemlig tale om Dickens’ originale manuskript, læst højt af en af vor tids største forfattere, Neil Gaiman. (Seriøst, kender du ikke Gaimans bøger endnu, skulle du skamme dig!) Han læser historien højt med alle stemmerne og en komplet indlevelse, og det kan høres ganske gratis lige her (starter 10 minutter inde).

Sidst, men på ingen måde mindst, kommer min personlige favorit, som nok også er den, der deler vandene mest. For det er ikke ligefrem en klassisk fortolkning. Det er nærmere som om de har taget historien, pillet hovedelementerne ud, hældt dem i en shaker og tilsat flyvende hajer, tidsmaskiner og eksploderende rumskibe – et voilà! Det er selvfølgelig den enestående Doctor Who Christmas Special fra 2010 med ingen ringere end Michael Gambon (altså ham der spiller Dumbledore) i rollen som den gamle gnavpot. Se den på Netflix (sæson 5, afsnit 14).

A Christmas Carol af Charles DickensOg til de barnlige sjæle må vi altså ikke glemmes Disney’s vidunderlige udgave, komplet med Fedtmule som spøgelse, von And som Scrooge og juleånden der elsker pistermacie! Kan ses på YouTube i ægte VHS-kvalitet lige her.

Glædelig jul!

You may also like

2 Comments

    1. Velbekomme! Jeg var ubehageligt gammel, før jeg fandt ud af, at Disney’s udgave ikke var den originale udgave af eventyret, så den er altså bare udødelig for mig, haha :D

      Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.